British International School Budapest

A projekt összefoglalása
Application Csarnokok és színházak
Location

Budapest , Magyarország

A felhasznált termék (ek) Heraklith C, Tektalan
Épület Tornaterem, Budapest
Ügyfél British International School Budapest
Fővállalkozó Menax kft. Budapest
Akusztikai tervező Arató Akusztikai Kft.

A Heraklith panelekkel szigetelt tornacsarkok felújítása után mind a tanárok, mind a diákok észlelték, hogy sokkal csendesebbé vált, mint korábban. Most két osztály egyidejűleg élvezheti az edzőtermet, anélkül, hogy megzavarnák egymást.

M. Karácsony Chief Physical Education teacher

Kihívás

A British International School 2004 óta tanít óvodástól középiskolás koró gyermekeket a békés budapesti III. kerületben. A kifinomult, modern létesítmények ellenére az iskolai edzőterem - 535 m2-es, 4800 m3-es köbméterrel - az alakja és kialakítása miatt komoly akusztikai problémákat okozott, ezért szükségessé vált felújítása.

A testnevelés órák alatt a diákok alig hallották a tanárok utasításait; a visszhang miatt a különböző tevékenységek szükségtelenül zajosak voltak, és nehéz volt hallani, mit mondtak az edzőteremben tartott iskolai események során. Az iskola vezetése végül 2015-ben döntött úgy, hogy megoldja az tornaterem akusztikai problémáit a nyári vakáció ideje alatt.

Megoldás

Az Arató Akusztikai Kft. akusztikai elemzése rendkívül rossz értékeket mutatott ki a tornaterem 500-1000 Hz-es frekvenciatartományában, ami rossz beszédérthetőséget eredményezett, valamint 2,88 másodperces visszaverődési időt eredményezett, ami ismétlődő visszhangokat váltott ki. A kivitelező Menax Kft. fehér Heraklith C-t választott (35 mm) a falakhoz és Tektalan-t (50 mm) a tetőhöz. A fa gyapot szigetelőlapok nemcsak a hangelnyelés javítására voltak alkalmasak, hanem ütésállóak és esztétikailag kellemesek megjelenést biztosítanak.

Az első lépés az volt, hogy egyszínű 50mm-es Tektalan lapokat szereltek be a tetőgerendák réseibe, hogy csökkentsék a fényes felületek számát. Ezt követte a falfelületek bevonása gyárilag festett, fehér, 35 mm-es fagyapotlemezekkel, amelyeket 80 mm-es gerendák között ásványgyapottal béleltek. Ezzel a megoldással a tábla súlyozott hangelnyelése átlagban= 0,35-ről 0,85-re nőtt (átlag = 1 = 100% teljes hangelnyelés). Továbbá a felület az EN13964: 2004 felfüggesztett mennyezetre vonatkozó európai szabványnak megfelelően ütésállóvá vált, ami ideálissá teszi a sportjátékokhoz.

A felújítás után a vállalkozók akusztikai vizsgálatokat végeztek a hangelnyelés mértékének vizsgálatára. A zavaró visszhang megszűnt, a visszaverődési idő 1,53 másodpercre csökkent - az eredeti érték közel fele -, és az edzőterem a „rossz” Room Acoustics Speech Transmission Index besorolásból a „jó”-ba került át. Továbbá a hangtisztaság körülbelül 2 dB értékkel javult, ami jónak tekinthető a beszédekhez használt helyiségek esetében.