Heraklith® Agro fagyapot panelek: ideális sertéstelepek számára

Project summary
Application Mezőgazdasági épületek
Location

Sárpilis, Tolna Megye , Magyarország

A felhasznált termék (ek) Heraklith® Agro fagyapot panelek (2000x600x25mm), Knauf Insulation MPN Plus 037 és Mineral Plus 039 kőzetgyapot termékkel egyetemben
Épület Állattartás, sertéstelep
Ügyfél Gemenc-Bau Kft.

A szellőztetés és a szigetelés kritikus szerepet játszik az egészséges környezet megőrzésében az istállóknál vagy az állatoknál. Gondosan kell megválasztani az optimális életkörülmények biztosítása érdekében. 

Erre a célra a Heraklith® az Agro típusú fagyapot paneleket kínálja. Kifejezetten mezőgazdasági felhasználásra tervezték, amely hozzájárul a levegőáramlás egyenletes eloszlásához. 

Ideális megoldás volt ezért a használata a 12 500 négyzetméteren elterülő Tolna megyében található sárpilisi sertéstelepen.

Kihívás

A modern és hatékony sertés tartás optimális feltételeket igényel az állatok tenyésztéséhez. A beltéri klíma fontos mind az állatok növekedéséhez, mind a jólétük szempontjából.

A rosszul szellőztetett sertéstelepek télen átható szagokat okozhatnak, míg nyáron komoly túlmelegedési problémákat okozhatnak. Ezek az állapotok káros hatást gyakorolhatnak mind az állatokra, mind az őket gondozó emberekre.

A rossz levegőminőség növeli a légzőszervi megbetegedések kockázatát, amely hosszabbá és költségesebbé teheti az állatatok tartását, ezáltal stresszt okozva számukra.

Ezen sertéstelep tervezésekor a kihívás az volt, hogy egy könnyen kezelhető és működtethető ám hatékony szellőző rendszert alakítsanak ki, szigeteléssel és szerkezeti anyagokkal kiegészítve, hogy ezáltal is biztosítsák a levegő megfelelő áramlását.

A szellőztető rendszert úgy tervezték, hogy hatékonyan lehessen friss levegőt bejuttatni az épületekbe, ami közben eltávolítja a port és egyéb káros gázokat, valamint párás levegőt. Mindenmellett a huzatot el kellett kerülni, és a hőszigetelés elősegítése érdekében szigetelést kellett telepíteni.

Megoldás

A megoldás a Heraklith® Agro fagyapot panelek használata volt.

A panelek porózus szerkezetüknek köszönhetően egyfajta levegő-elválasztóként működnek. Ennek eredményeképpen a levegőáramlás lelassul és egyenletesen eloszlik. Emellett megakadályozza a huzat és a gyorsan áramló levegő káros koncentrációját.

A panelek energiahatékonysága és hőszigetelése kiváló, így a tetőszerkezet szarufái között nem volt szükség további védelemre.

A Heraklith® Agro fagyapot panelek kiváló hangszigetelő tulajdonságainak köszönhetően jelentősen csökkentek az állatok és a mezőgazdasági gépek keltette zajok.

Mivel a panelek az MSZ EN 13501-1 szabvány szerint A2-nek (nem éghető anyagnak) vannak besorolva, ugyancsak segítenek a tűzvédelemben.

A Knauf Insulation üveggyapot ECOSE® technológiájával együtt történő használatakor a Heraklith® Agro fagyapot panelek hidegben  melegen, nyáron pedig hűvösebben tartják a mezőgazdasági épületeket, miközben minimalizálják a porszemcsék jelenlétét.

A panelek természetes fa megjelenésűek a látható fagyapot szerkezete miatt. Azonban lehet festeni vagy opcionálisan már gyárilag festetve rendelni.

Nincs szükség speciális szerszámokra vagy készségekre a telepítéshez, és könnyen rögzíthetőek, biztosíthatóak.